GEMARINEERDE HAMACHI, RESTAURANT MARREES

Het voorgerecht ligt in handen van Jan Marrees, meesterchef van het gelijknamige sterrenrestaurant in Weert. Hij serveert deze winter een met citrus en groene kruiden gemarineerde hamachi met mosterdzaad en een vinaigrette van green juice, bonbons van licht gerookte hamachi, koolrabi, yoghurt, mierikswortel, een gel van passievrucht en een krokant nori koekje.

Een voorgerecht zoals hij het zelf graag wil. “Vrij fris.” Daarbij wil de chef de smaakpapillen ten volle prikkelen. “De passievrucht gel gaat heel mooi samen met de tonijn, de mosterd brengt pit en het koekje van Nori geeft het gerecht een mooi krokantje. De green juice, gemaakt van groene groenten smelt het gerecht aan elkaar.”

RL20221028_Weert_Marketing_Kerstmenu_Marrees_HR_A4.002

Receptuur voor 4 personen

Met citrus en gemarineerde hamachi met gemarineerde bleekselderij en sjalot met mosterdzaad en een vinaigrette van green juice.

Bonbons van licht gerookte hamachi met koolrabi en een vinaigrette van yoghurt en mierikswortel met een gel van passievrucht

Hamachi
  • 1          stuk      Hamachi van ongeveer 1200 gram vuil
  • 1          stuk     Limoen
  • 1          stuk      Citroen
  • 25        gram    stemgember
  • 1          dl         sushi azijn
  • 10        gram    zout
  • 4          gram    peper
  • 20        gram    suiker
Bereidingswijze met Citrus gemarineerde Hamachi

Hamachi schoonmaken en het dikke stuk gebruiken om te marineren

Hamachi bestrooien aan beide kanten bestrooien met peper zout en de suiker

Limoen en citroen en stemgember raspen over een fijne rasp en hier de hamachi filet mee insmeren

Limoen en citroen uitpersen en deze vermengen met de sushi azijn en hier de hamichifilet mee marineren gedurende 6 uur in de koelkast

Bereidingswijze Bonbons van licht gerookte hamachi

De buik kant gebruiken voor de bonbons

Deze licht roken in de rook oven en koud laten worden en daarna in fine stukjes snijden

En vermengen met onderstaande ingrediënten

  • 250      gram    Licht gerookte Hamachifilet
  • 30        gram    gesnipperde sjalot
  • 50        gram    komkommer brunoix
  • 10        gram    fijngesneden bieslook
  • 50        gram    olijfolie
  • 25        gram    sushi azijn
Gemarineerde Bleekselderij
  • 4          stelen   bleekselderij in kleine staafjes gesneden
  • 3          dl         azijn
  • 100      gram    suiker
  • 2          dl         water
  • 5          gram    zout
  • 10        gram    kurkuma
Bereidingswijze

 Snij de bleekselderij in mooie staafjes

Breng azijn, suiker, water, zout en kurkuma aan de kook

Voeg de bleekselderij hierin toe en laat een halve minuut doorkoken

Laat de bleekselderij in de marinade afkoelen

Gemarineerde sjalot en mosterdzaad

 2 Sjalotten schoonmaken en in dunnen ringetjes snijden

50 gram mosterdzaad gedurende 15 minuten afkoken en afspoelen met water

Marinade maken van de onderstaande ingrediënten en daar de sjalot en mosterdzaad 24 uur in laten marineren

  • 1          dl         azijn
  • 0.5       dl         citroensap
  • 50        gram    suiker
  • 0.5       dl         water
  • 5          gram    zout
Vinaigrette Green Juice
  •  1          dl         appelsap
  • 0.5       dl         limoensap
  • 0.5       dl         Ponzu
  • 0.5       dl         Sushi azijn
  • 75        gram    bleekselderij
  • 150      gram    Granny Smith zonder schil en klokhuis
  • 200      gram    komkommer met schil
  • 1          bosje    waterkers
  • 10        stelen   platte peterselie
  • 2          gram    wasabi
  • 1          dl         olijfolie
Bereidingswijze

Alle ingrediënten behalve de olijfolie in een blender doen en fijn draaien

Massa zeven op een fijne zeef en daarna vermengen met de olijfolie

 

Vinaigrette van Yoghurt end mierikswortel
  •  5          dl         Yoghurt
  • 100      gram    mayonnaise
  • 35        gram    geraspte mierikswortel
Bereidingswijze

Yoghurt een nacht uitlaten hangen op een doek

Daarna vermengen met de mayonnaise en de geraspte mierikswortel

 

 Gel Passievrucht
  •  100      gram    Passievruchten coulis
  • 40        gram    water
  • 20        gram    suiker
  • 2          gram    agar
  • 1          blad      gelantine
Bereidingswijze

Gelantine weken in koud water

Coulis met water en suiker aan de kook brengen en daar de agar in oplossen en ven doorkoken

Gelatine toevoegen en koud laten worden en daarna doordraaien in de magimix