• kasteelpark wandeling Winters Weert stadsgidsen

WANDELING NIJENBORGH - ALDENBORGH

ZO 12 FEBRUARI

Wandeling Nijenborgh – Aldenborgh

ZONDAG 12 FEBRUARI

De Weerter stadsgidsen organiseren op zondag 12 februari 2023 om 14.00 uur een open wandeling over de Biest onder de titel ‘Nijenborgh-Aldenborgh’. De wandeling, onder leiding van stadsgids Theo Halfers, start op de hoek Kasteelsingel-Oelemarkt, nabij café De Brouwer.
Over de wandeling
Al op het einde van de dertiende eeuw verhuizen de van Hornes van hun tolkasteel in Horn naar Weert, naar de versterkte kasteelhoeve aan de Biest, de latere Aldenborgh. Rond 1450 betrekt graaf Jacob 1 met zijn gezin de tegen de stad aan gebouwde Nijenborgh. Dit imposante kasteel wordt helaas in 1702 tijdens de Spaanse Successieoorlog belegerd en verwoest. Het kasteel zal nooit meer in zijn oude glorie worden hersteld. Maar door de archeologische opgravingen in 2021-2022 weten we toch vrij nauwkeurig hoe met name de Voorhof, de voorburcht, was opgebouwd en verbonden met het kasteel. Tijdens deze wandeling langs de historische as die de Biest vormt, loopt de geschiedenis van Horne -dynastie als een rode draad door het verhaal van de gids. Aan de hand van prachtige foto’s van het archeologisch onderzoek wordt deze geschiedenis verder ingekleurd. Natuurlijk staan we ook stil bij de herinrichting van kasteelpark Nijenborgh met het ruiterstandbeeld als blikvanger.
Daarna wordt een bezoek gebracht aan de Aldenborgh, vanaf 1461 het Franciscanenklooster. Op het plein voor de Paterskerk eindigt deze boeiende wandeling.
Start: hoek Oelemark-Kasteelsingel; voor café De Brouwer
Aanvang 14.00 uur.
De kosten zijn 3 euro (tot 12 jaar gratis).
De wandeling duurt ca. 1,5 uur.
Maximaal aantal deelnemers: 20.
Aanmelden is verplicht: via info@stadsgidsenweert.nl o.v.v. aantal deelnemers

Centrum Weert