• A Stage of Luminosity MUSEUM W WINTERS WEERT

A STAGE OF LUMINOSITY

T/M F12 MAART 2023

A Stage of Luminosity

T/M 12 MAART 2023

Highlight Museum W voor Modern Glas

A STAGE OF LUMINOSITY – Arno Coenen

Videospektakel met glas-in-lood op gevel Museum W

Op de gouden gevel van Museum W is momenteel een bijzonder videokunstwerk te zien: ‘A Stage of Luminosity’. Het bestaat uit twee videoprojecties die een fascinerend spel vormen met kleuren, lichteffecten en patronen. Het is gemaakt door kunstenaar Arno Coenen (1972), die onder andere bekend is van het 11.000 m2 grote kunstwerk ‘Hoorn des overvloeds’ dat hij samen met kunstenaar Iris Roskam realiseerde op het plafond van de Markthal in Rotterdam.

De basis voor de video’s zijn historische werktekeningen die Coenen en Bart van den Boom van Viewmaster Projects selecteerden uit het – door het SHCL gedigitaliseerde – archief F. Nicolas en zn. Het zijn voornamelijk ontwerpen voor kerkelijke glas-in-loodramen tussen 1855 en 1969. Coenen heeft de keuze aangevuld en getransformeerd tot een computeranimatie vol sprankelende kleur- en lichtvelden, driedimensionale effecten en caleidoscopische patronen. Zo zijn oude heiligen, Bijbelse figuren en traditionele afbeeldingen vermengd met eigentijdse iconen, illustraties, graffiti, animatie, strips en games.

Het videokunstwerk komt perfect tot uiting in de nieuwe goudkleurige gevel van Museum W, ontworpen door Maurice Mentjens. De videowerken – die eerder op een 14 meter hoge zuil op stadspleinen in Roermond, Maastricht en Venlo getoond werden – functioneren in Weert als tot leven gekomen glas-in-loodvensters.

Tot en met 12 maart 2023, gratis en dagelijks te zien.
Gevel van Museum W, Meikoel 2, 6001 EE Weert,
www.museumw.nl

Museum Jacob van Horne